Hoe komt het dat de prijzen van lederen producten zo van elkaar verschillen?
Een zeer belangrijk deel van de prijs van het eindproduct hangt nauw samen met de kenmerken van het leder. Naarmate de lederklasse hoger wordt, vermeerderd ook de kostprijs van het eindproduct. Maar daarnaast spelen er diverse andere factoren een rol in de prijsstelling. Denk hierbij aan zaken als het formaat, sierstiksels en andere afwerkingen. Napsoe spant zich zeer hard in om u te kunnen garanderen dat uw product een lust voor het oog is.

Klopt het dat dieren niet speciaal gefokt worden voor de bekledingsindustrie?
Ja, dat klopt. Leder is in feite een bijproduct van de rundvleesindustrie. De grootste afnemer van leder is de schoenindustrie.

Gaat leder na verloop van tijd barsten en afbladderen?
Nee, onder normale gebruiksomstandigheden zal leder na verloop van tijd niet barsten en afbladderen. Het kan wel voorkomen dat de toegepaste kleurafwerking barst of afbladdert.

Moet ik me zorgen maken als het oppervlak van mijn nieuwe lederen meubelstuk kleine lijntjes of vlekjes vertoont?
Aftekeningen zoals littekens, insectenbeten, rimpelingen en nerven zijn natuurlijke kenmerken van echt leder. Als u leder koopt van gewoon rundleder, dat dusdanig beschermd en afgewerkt is om een meer gelijkmatig en uniform karakteristiek uiterlijk te creëren, zult u minder aftekeningen zien. Leder afkomstig uit onze volnerf selectie, zal juist meer natuurlijke aftekeningen vertonen. Denk hierbij aan insectenbeten, littekens en striae, maar ook aan kleurafwijkingen. Deze kleurafwijkingen kunnen binnen dezelfde huid ontstaan. Dit komt omdat we geen afwerking toepassen om het leder een gelijkmatige, uniforme kleur te geven, zoals we bij onze rundlederen producten wel doen. Deze aftekeningen zijn juist een teken van de authenticiteit van het leder en moeten niet als defecten worden beschouwd. Deze aftekeningen moet u juist zien als een keurmerk van echt en hoogwaardig leder.

Uit hoeveel verschillende soorten leder kan ik kiezen?
Napsoe biedt u diverse lederproducten en elk product is weer verkrijgbaar in een keur aan kleuren. Sommige producten zijn dikker, anderen zijn dunner, sommigen zijn voorzien van een tweede kleur of zijn gebosseleerd, om een bepaald effect te creëren en anderen zijn juist weer vlak. Het volledige kleurenpalet verandert constant en bevat nu al meer dan 150 verschillende lederkleuren. De keuze is volledig aan u en geheel afhankelijk van uw smaak en levensstijl.

Wat betekenen al die verschillende termen van leder?
Split: alle lederen huiden worden gespleten omdat de huid te dik is om te worden gebruikt als bekleding of andere productievormen. In een speciale machine wordt de huid tot twee huiden gesneden. De onderste huid noemen we splitleer. Deze huid kan licht geschuurd (bijgewerkt) worden. Ook kan er een reliëf met een bijpassende nerfpatroon aan de huid worden toegevoegd. Splitleder is nog steeds 100% leder en krijgt exact dezelfde afwerkingsbehandelingen als het top nerf-gedeelte.
Topnerf: in het bovengenoemde proces is de bovenste huid het topnerf-gedeelte. Dit gedeelte wordt over het algemeen gebruikt op die plaatsen die meer worden belast. Dit komt doordat de vezels van topnerf-leder compacter zijn dan die van splitleder.

Volnerf: dit is topnerf-leder waarin het natuurlijke nerfpatroon van de huid wordt gebruikt. De nerven zijn nergens bijgewerkt.

Gecorrigeerd nerf: dit is topnerf-leder dat licht geschuurd is om wat van de natuurlijke kenmerken te verminderen. Van de diverse soorten correcties wordt licht schuren het meest toegepast. Hierbij worden de natuurlijke nerven volledig verwijderd waarna de huid voorzien wordt van een nerfvormig, gelijkmatig reliëfpatroon. Een andere vorm van correctie is de huid lichtjes te polijsten om zo de oneffenheden van de nerven te verwijderen.

Gebosseleerd nerf: leder met gebosseleerd nerf is voorzien van een nerfvormig reliëfpatroon dat met walsen in het leder is gedrukt. Dit kan net zo subtiel als een klein, natuurlijk ogend nerfpatroon of juist heel afwijkend, zoals een krokodillenpatroon.

Pull-up-leder: dit leder wordt ook wel aniline-leder genoemd. Dit geverfde leder is voorzien van een laagje was of olie. Als het leder wordt gevouwen, wordt de was of olie in feite van het leder gescheiden. Dit zorgt ervoor dat de kleur lichter wordt.

Kan zonlicht de kleur van mijn product aantasten?
Alle ledersoorten zullen met de jaren wat vervagen. Leder dat direct aan zonlicht is blootgesteld zal eerder vervagen. Sommige ledersoorten vervagen weer sneller dan andere, dit heeft met name te maken met de afwerking van de toplaag.

Waarom rekt mijn armband uit?
Leder is een elastisch materiaal en de vorm is een afspiegeling van de mate waarin de diverse delen worden gebruikt. Net zoals nieuwe schoenen moeten worden ingelopen, moet ook uw armband worden ‘ingezeten’. Het uitrekken is dus geen defect, maar een natuurlijke kwaliteit die bij het leder hoort. Uiteraard houden wij hier rekening mee en proberen altijd de rek te beperken.